
Repurpose – het pluspunt voor hergebruik
De hoogspanningsbatterijen voor elektrische bussen hebben meer dan één leven
De hoogspanningsbatteijren vormen niet alleen een groot deel van de technologie van een elektrische bus van Mercedes-Benz, maar bevatten ook waardevolle grondstoffen. Daimler Buses streeft met de zogenaamde 'R-strategieën' de realisatie van een gesloten kringloop na: het zorgen voor efficiënt gebruik van hulpbronnen en hergebruik van materialen, terwijl de impact op het milieu verder wordt verminderd.
Milieubescherming door circulaire economie
Als wereldwijd opererend bedrijf richt Daimler Buses zich op de effectieve verbetering van de levenskwaliteit en de kwaliteit van het milieu in de relevante regio's en markten en op het stimuleren van de decarbonisatie van zijn producten. Zo moeten bijvoorbeeld in 2039 alle nieuwe voertuigen en ook de productie volledig 'CO2e-neutraal'* zijn.
Een belangrijk aspect bij de implementatie van de strategie voor decarbonisatie van de producten is ook het onderwerp Repurpose: het hergebruik van hoogspanningsbatterijen aan het einde van hun levenscyclus.
Gebruik van hoogspanningsbatterijen buiten de bus
Als een van de hoogspanningsbatterijen niet meer in het voertuig kan worden gebruikt, betekent dit nog lang niet het einde. Door Repurpose worden afgedankte batterijen professioneel gereviseerd en voor een nieuw doel gebruikt. Zo wordt de gebruiksduur van de ingebouwde batterijen aanzienlijk verlengd en daarmee de totale energiedoorvoer gedurende de levensduur van de batterij verhoogd.
Na het 'eerste leven' in de voertuigen zijn de batterijen doorgaans nog in zeer goede staat en daarom te waardevol om direct te recyclen. In plaats daarvan wordt de resterende capaciteit van de batterijen verder gebruikt, bijvoorbeeld als universeel inzetbare opslag in zonne- of windparken. Voor klantspecifieke oplossingen ondersteunt Daimler Buses Solutions als partner bij relevante aspecten bij de overstap van het buswagenpark naar elektromobiliteit.
Dit type hergebruik is zuiniger met hulpbronnen dan directe terugwinning door recycling en draagt bij aan de overgang naar een circulaire economie.
De belangrijkste feiten in één oogopslag
- Vermindering van de 'CO2e'-footprint** in eMobility
- Actief bijdragen aan een circulaire economie
- Daimler Buses Solutions als partner voor klantspecifieke oplossingen
*''CO2e-neutraal' betekent dat CO2e-emissies die door de activiteiten van een bedrijf in de atmosfeer vrijkomen, moeten worden gecompenseerd door een overeenkomstige hoeveelheid CO2e. De compensatie kan met verschillende maatregelen gebeuren: Vermindering van emissies, verlaging van het energieverbruik, overschakeling op hernieuwbare energie of vergelijkbaar, of door opslag of absorptie van CO₂.
**'CO2e' staat voor kooldioxide-equivalent en verwijst naar de totale hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomt door een specifieke activiteit of proces. Deze houdt niet alleen rekening met kooldioxide, maar ook met andere broeikasgassen zoals methaan (CH4), lachgas (N2O) en ozon (O3) waarbij de klimaateffectiviteit in verhouding tot CO2 wordt geplaatst. Aangezien deze gassen verschillende effecten hebben op het klimaat, biedt CO2e een holistische kijk op het klimaateffect van een bepaalde activiteit.