Изјава за приватност
 

Одговорен во рамките на општата регулатива за приватност (DSGVO) е:

EvoBus GmbH (ние)
Fasanenweg 10
70771 Leinfelden-Echterdingen
Deutschland
Е-Маил: mbox-datenschutz-evobus@daimlertruck.com

Службено лице за приватност:

Daimler Truck AG
Претставник на групата за приватност
HPC DTF2B
70745 Leinfelden-Echterdingen
Deutschland
Е-маил: dataprivacy@daimlertruck.com

1. Приватност
Со задоволство ја очекуваме вашата посета на нашите веб-страници и вашиот интерес за нашите понуди. Заштитата на вашите лични податоци за нас е многу важна. Во оваа напомена за приватност, ние објаснуваме како ги собираме вашите лични податоци, што правиме со нив, за која цел и на која правна основа се прави ова и кои права и побарувања за тоа се поврзани со Вас. Дополнително ве упатуваме до Директивата за заштита на податоци на Daimler Truck:

Директива за заштита на податоци на Daimler Truck

Нашата напомена за приватност за употреба на нашите веб-страници и Директивата за заштита на податоци на Daimler Truck AG и напомената за приватност за клиенти на EvoBus GmbH не важат за вашите активности на веб-страниците на социјалните мрежи или други провајдери, до кои можете да достигнете преку линковите на нашите веб-страници. Информирајте се на веб-страниците на овие провајдери за нивната политика за приватност.

2. Собирање и обработка на вашите лични податоци
a. Кога ја посетувате нашата веб-страница, ние зачувуваме одредени податоци од пребарувачот и оперативниот систем кои ги користите, датумот и часот на пребарувањето, статусот на пристап (на пр., дали сте биле во можност да пристапите до веб-страница или сте добиле порака за грешка), употреба на функции на веб-страницата, поимите за пребарување што можеби сте ги внеле, зачестеноста на пристапувањето до поединечните веб-страници, називот на преземените датотеки, обемот на пренесените податоци, веб-страницата од која дојдовте до нашите веб-страници, и веб-страницата што ја посетувате од нашите веб-страници, без разлика дали ќе кликнете на интернет линкови на нашата веб-страница или ако внесете домен директно во полето за внес на истиот таб (или истиот прозорец) на вашиот пребарувач, во кој ги отворивте нашите веб-страници. Ние исто така ја зачувуваме вашата IP адреса и името на Интернет провајдерот на Интернет-услугата во период од седум дена, поради безбедносни причини, особено за да спречиме и откриеме напади или обиди за измама на нашата веб-страница.

b. Другите лични податоци ги зачувуваме само ако ги споделите овие податоци, на пр. во рамките на регистрација, формулари за контакт, анкета, конкурс или за извршување на договор, а исто така во овие случаи само колку што ни е дозволено да го сториме тоа врз основа на согласноста што ни ја давате или во согласност со правните прописи (дополнителни информации може да се најдат подолу во делот "Правна основа за обработка").

c. Вие не сте обврзани со закон или договор да ги откривате вашите лични податоци. Сепак, можно е одредени функции на нашите веб-страници да зависат од преносот на лични податоци. Ако не споделите лични податоци во овие случаи, ова може да доведе до тоа функциите да бидат недостапни или само делумно достапни.

3. Намена
a. Собраните лични податоци при посета на нашите веб-страници ги користиме со цел да работиме што е можно попогодно за вас и да ги заштитиме нашите ИТ-системи од напади и други нелегални дејствија.

b. Ако ни дадете други лични информации, на пр. во рамките на регистрација, формулар за контакт, анкета, конкурс или за извршување на договор, овие податоци ги користиме за наведените цели, за целите на администрацијата на клиентите и - доколку е потребно - за процесирање и пресметка на можни деловни трансакции, соодветно до потребниот степен.

c. За дополнителни цели (на пр. приказот на персонализирани содржини или реклами врз основа на вашето користење) ние и ев. избрани трети страни ги користиме вашите податоци, доколку ја дадете вашата согласност за тоа во рамки на нашиот Consent Management систем (= одобрение). Дополнителни информации и можности за одлучување ќе добиете тука.

d. Освен тоа користиме и лични податоци, доколку сме законски обврзани за тоа (на пр. зачувување за исполнување на обврските за зачувување според законот за трговија или законот за данок, издавање по службена или судска наредба, на пр. од служба за спроведување на закони).

4. Пренесување на лични податоци на трети лица; Социјални дополнителни компоненти
a. Нашите веб-страници може да содржат и понуди од трети страни. Ако кликнете на таквите понуди, ние пренесуваме податоци на соодветниот Интернет провајдер до потребниот степен (на пр. податокот, дека оваа понуда сте ја нашле кај нас и ев. дополнителни информации што веќе сте ги дале на нашата веб-страница).

b. Ако користиме таканаречени "Социјални дополнителни компоненти" на социјалните мрежи како Facebook, Twitter и Google+ на нашите веб-страници, ги поврзуваме како што следи:

Кога ги посетувате нашите веб-страници, социјалните дополнителни компоненти се деактивирани, т.е. нема пренесување на какви било податоци до операторите на овие мрежи. Ако сакате да користите една од мрежите, кликнете на соодветната социјална дополнителна компонента за да воспоставите директна врска со серверот на соодветната мрежа.

Ако имате корисничка сметка на мрежата и ако сте најавени во моментот на активирање на социјалните дополнителни компоненти, на вашата корисничка сметка може да се додели мрежата од вашата посета на нашите веб-страници. Ако сакате да го избегнете ова, ве молиме одјавете се од мрежата пред да ја активирате социјалната дополнителна компонента. Социјалната мрежа не може да се додели на посетата на други веб-страници на Daimler Truck, пред да активирате и таму социјална дополнителна компонента.

Кога активирате социјална дополнителна компонента, мрежата ги пренесува содржините што се достапни директно на вашиот пребарувач,кој ги вклучува во нашите веб-страници. Во оваа ситуација, може да се случи и пренесување на податоците, кои се воведени и контролирани од соодветната социјална мрежа. За вашето поврзување со социјална мрежа, при кое преносот на податоци се одвива помеѓу мрежата и вашиот систем и за вашите интеракции на оваа платформа важат исклучиво само политиките за приватност на соодветната мрежа.

Социјалната дополнителна компонента останува активна сè додека не ги деактивирате или избришете колачињата.

c. Ако кликнете на линкот до понудата или ако активирате социјална дополнителна компонента, можно е личните податоци да стигнат до интернет провајдерите надвор од Европската економска област, што од гледна точка на Европската унија ("ЕУ"), не гарантира "соодветно ниво на заштита" за обработка на лични податоци во согласност со стандардите на ЕУ. Запомнете го овој услов пред да кликнете на линк или да активирате социјална дополнителна компонента, со што се овозможува пренос на вашите податоци.

d. Освен тоа, за работење, оптимирање и сигурност на нашите веб-страници, ние се залагаме за квалификувани понудувачи (на пр. ИТ-понудувачи, маркетинг агенции). Личните податоци се проследуваат само доколку тоа е потребно за обезбедување и користење на веб-страници и нивните функции, за исполнување на законски обврски или доколку ја имате дадено согласноста за тоа (види дел 7). Повеќе детали за примателите ќе најдете во нашиот Consent Management систем.

5. Колачиња
a. При посета на нашите веб страници може да се користат колачиња. Технички гледано, се работи за таканаречени HTML-колачиња и слични софтверски алатки како Web/DOM Storage или Local Shared Objects (таканаречени "Flash-колачиња"), коишто заеднички ги нарекуваме колачиња.

b. Колачињата се мали датотеки што се зачувуваат на вашиот компјутер, лаптоп или мобилен уред за време на посетата на некоја веб-страница. Оттука можеме на пр. да препознаеме, дали веќе имало поврзување помеѓу уредот и веб-страниците, да се земе предвид вашиот претпочитан јазик или други поставки, да ви се понудат одредени функции (на пр. онлајн продавница, конфигуратор на возила) или да се препознаат вашите интереси врз основа на користењето. Колачињата исто така може да содржат лични податоци.

c. Дали и кои колачиња ќе се употребат при посета на нашите веб-страници зависи од тоа кои области и функции од нашите веб-страници ги користите и дали се согласувате во нашиот Consent Management систем со употреба на колачиња, кои не се технички потребни. Дополнителни информации и можности за одлучување ќе добиете тука.

d. Употребата на колачиња, освен тоа, зависи од поставките на вашиот веб-пребарувач што го користите (на пр. Microsoft Edge, Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox).  Повеќето веб-пребарувачи се однапред поставени на тој начин што автоматски ќе се прифатат одреден вид на колачиња; но сепак, најчесто можете да ја промените оваа поставка. Постоечките колачиња можете да ги избришете во секое време. Web/DOM-Storage и Local Shared Objects можете одделно да ги бришете. Како тоа функционира во пребарувачот одн. уредот што го користите ќе дознаете во упатството на производителот.

e. Согласноста (= одобрение), како и одбивањето или бришењето на колачиња се поврзани со уредот што се користи и дополнително со веб-пребарувачот што се користи. Ако користите повеќе уреди одн. веб-пребарувачи, можете различно да одлучувате одн. да правите поставки.

f. Ако се одлучите против употреба на колачиња или ги избришете, може некои од функциите на нашите веб-страници или одделни функции да бидат само ограничено достапни за вас.

6. Безбедност
Ние користиме технички и организациски мерки за безбедност за да ги заштитиме податоците што ние ги управуваме, од манипулации, загуби, уништувања и пристап од страна на неовластени лица. Постојано ги подобруваме нашите безбедносни мерки согласно технолошкиот развој.

7. Правна основа за обработка
a. Доколку ни дадете согласност за обработка на вашите лични податоци, тоа претставува правна основа за обработка (чл. 6 дел 1 Буква a Општата регулатива за заштита на податоци).

b. За обработка на лични податоци за воспоставување врска или за исполнување на договор со вас е чл. 6 дел 1 Буква b Општата регулатива за заштита на податоци на правната основа.

c. Доколку е неопходна обработката на вашите лични податоци за исполнување на нашите законски обврски (на пр. за чување податоци), ние сме овластени за тоа според чл. 6 дел 1 буква c Општата регулатива за заштита на податоци.
d. Покрај тоа, ние обработуваме лични податоци заради остварување на нашите легитимни интереси и легитимни интереси на трети лица според чл. 6 дел 1 Буква f Општата регулатива за заштита на податоци. Одржувањето на функционалноста на нашите ИТ-системи, но и маркетингот на нашите и производи на трети лица и услуги и законски понудената документација за деловни контакти се такви легитимни интереси.

d. Покрај тоа, ние обработуваме лични податоци заради остварување на нашите легитимни интереси и легитимни интереси на трети лица според чл. 6 дел 1 буква f од Општата регулатива за заштита на податоци. Одржувањето на функционалноста на нашите ИТ-системи, (директниот) маркетинг на нашите и производи на трети лица и услуги (освен ако тоа не се направи со ваша согласност) и законски понудената документација за деловни контакти се такви легитимни интереси. Во рамки на неопходното балансирање на интересите, ние особено го земаме предвид видот на личните податоци, целта на обработката, околностите за обработка и вашиот интерес за доверливоста на вашите лични податоци.

8. Бришење на вашите лични податоци
Вашата IP адреса и името на вашиот провајдер на Интернет услуги, кои ги зачувуваме само од безбедносни причини, ги бришеме после седум дена. Покрај тоа, ние ќе ги избришеме вашите лични податоци веднаш штом ќе престане да важи целта за која ги собиравме и обработувавме податоците. По тој датум, зачувувањето ќе се одвива само доколку тоа е неопходно според законите, одредбите или другите правни прописи на Европската унија или на земја-членка на Европската унија на која подлежиме.

9. Засегнати права
a. Како лице засегнато од обработка на податоци, имате право на информации (Чл. 15 Општата регулатива за заштита на податоци), Поправка (Чл. 16 Општата регулатива за заштита на податоци), Бришење на податоци (Чл. 17 Општата регулатива за заштита на податоци), Ограничување на обработката (Чл. 18 Општата регулатива за заштита на податоци) како и на преносливоста на податоците (Чл. 20 Општата регулатива за заштита на податоци).

b. Ако се согласите на обработка на вашите лични податоци, имате право да ја повлечете својата согласност во секое време. Законитоста на обработката на вашите лични податоци до нејзиното повлекување не е засегната со повлекувањето. Исто така, понатамошното обработување на овие податоци по друга правна основа, како што е исполнувањето на законските обврски, останува незасегнато (види поглавје "Правни основи на обработката").

c. Право на повлекување
Имате право во секое време, од причини што произлегуваат од вашата конкретна ситуација, да поднесете приговор против обработката на засегнатите лични податоци, која, се врши според чл. 6 дел 1 e) од Општата регулатива за заштита на податоци (Обработка на податоци во јавен интерес) или чл. 6 дел 1 f) од Општата регулатива за заштита на податоци (Обработка на податоци врз основа на балансот на интереси). Aко поднесете приговор, ние и понатаму ќе ги обработуваме вашите лични податоци само ако можеме да докажеме оправдани легитимни причини кои ги надминуваат вашите интереси, права и слободи, или доколку служи за обработка на остварување, вршење или заштита на правни побарувања. Доколку ги обработуваме вашите лични податоци, со цел да работиме со директен маркетинг за да ги заштитиме легитимните интереси врз основа на балансирање на интереси, вие исто така имате право да се спротивставите на ова во кое било време, без наведување на причини.

d. Ве молиме вашите барања или изјави, ако е можно, да ни ги упатите на следната адреса за контакт: mbox-datenschutz-evobus@daimlertruck.com

e. Ако сметате дека обработката на вашите лични податоци ги прекршува законските прописи, имате право да се жалите на надлежно регулаторно тело за заштита на податоците (Чл. 77 DS-GVO).

10. Билтен
Ако се претплатите на билтен кој е понуден на нашата веб-страница, податоците дадени за регистрацијата на билтенот ќе се користат само за испраќање на билтенот, освен ако не се согласите за понатамошна употреба. Можете да ја прекинете претплатата во секое време преку опцијата за одјавување дадена во билтенот.

11. Централна услуга за пристап на Daimler Truck AG
Со централната услуга за пристап на Daimler Truck AG, можете да се регистрирате за оваа услуга на сите приклучени веб-страници и апликации на Daimler Truck групата и нејзините брендови. Важечките услови на употреба содржат посебни прописи за заштита на податоците. До условите на употреба можете да пристапите на соодветните страници за регистрација на поврзаните веб-страници и апликации.

12. Пренос на податоци на приматели надвор од Европската економска заедница
a. При употреба на понудувачи (види дел 4. d.) и проследување на податоците со ваша согласност (= одобрение) на трети страни (види дел 3.c) тие може да се пренесат надвор од Европската Унија ("ЕУ"), острови, Лихтенштајн и Норвешка (= Европска економска заедница) и таму да бидат обработувани, особено САД, Индија.

b. Од гледна точка на ЕУ, во следните земји постои соодветно ниво на заштита за обработка на лични податоци во согласност со стандардите на ЕУ (таканаречено Одлука за соодветност): Андора, Аргентина, Канада (ограничено), Фарски Острови, Гернзи, Израел, Остров Ман, Јапонија, Џерси, Нов Зеланд, Швајцарија, Уругвај. Со приматели во други земји ние се согласуваме со примена на стандардни договорни клаузули од ЕУ, на обврзувачките регулативи за компании или други дозволени механизми, за да се постигне "соодветно ниво на заштита" во согласност со законските барања. Со задоволство ќе ви доставиме информации за ова преку наведените детали за контакт во дел 9.d.

Верзија: Октомври 2020