КолачињаУпатство за употреба на колачиња, како и за евалуација на податоците за употреба и употреба на алатки за анализа

Користиме колачиња и слични алатки за софтвер како HTML5 Storage или Local Shared Objects (заедно "Колачиња"), за да ги препознаете вашите интереси за користење и особено популарните области на нашите веб-страници и да ги користите овие информации за да го подобрите дизајнот на веб-страницата и да го направите лесен за користење. За истите цели ја користиме алатката за анализа Matomo; исто така може да се користат и колачиња.

1. Функции и употреба на колачиња

a. Колачињата се мали датотеки што се зачувуваат на вашиот компјутер, лаптоп или мобилен уред од веб-страницата што ја посетувате. Од ова можеме на пр. да препознаеме дали веќе постои поврзаност помеѓу вашиот уред и нашите веб-страници или кој јазик или други поставки ги сакате. Колачињата исто така може да содржат лични податоци.

b. Со користење на нашите веб-страници, вие се согласувате за употреба на колачиња.

Исто така можете да ги посетувате нашите веб-страници без да се согласите за употреба на колачиња. Тоа значи Можете да ja одбиете употребата и исто така да ги избришете колачињата во секое време со правење на соодветни поставки на вашиот уред. Ова се извршува на следниов начин:

i. Повеќето пребарувачи се претходно поставени за автоматски да прифаќаат колачиња. Oваа претходна поставка можете да ја промените со активирање на поставката * Не прифаќајте колачиња * во вашиот пребарувач.

ii. Постоечките колачиња можете да ги избришете во секое време. Како детално функционира ова, ќе најдете во упатствата на вашиот пребарувач или производител на уреди.

iii. Информации за деактивирање на локалните споделени објекти, може да најдете на следниот линк:

Информации за деактивирање на локалните споделени објекти

iv. Како и употребата на колачиња, нивното одбивање или бришење исто така е поврзано со користениот уред и со користениот пребарувач. Затоа мора одделно да ги одбивате или бришете колачињата за секој од вашите уреди и за секој пребарувач кога користите повеќе пребарувачи.

c. Ако се одлучите против употреба на колачиња, може да се случи некои од функциите на нашите веб-страници или индивидуални функции да бидат само ограничено достапни за вас.

d. Ние ги делиме колачињата на следниве категории:

i. Апсолутно неопходни колачиња (тип 1)
Овие колачиња се апсолутно неопходни за функциите на веб-страниците. Без овие колачиња, не би можеле да ви нудиме, на пр. услуги како конфигураторот на кола.

ii. Функционални колачиња (тип 2)
Овие колачиња ја олеснуваат работата и ги подобруваат функциите на веб-страниците. Ние ги зачувуваме на пр. вашите поставки за јазик во функционални колачиња.

iii. Колачиња за перформанси (тип 3)
Овие колачиња собираат информации за тоа како ги користите нашите веб-страници. Тоа ќе ни помогне да видиме кои делови од нашите интернет-понуди се попопуларни и на овој начин да ги подобриме нашите понуди за вас. Исто така, прочитајте го поглавјето "Евалуација на податоците за употреба".

iv. Колачиња од трети страни (тип 4)
Овие колачиња се поставуваат од трети страни, на пр. социјални мрежи како Facebook, Twitter и Google+, чија содржина можете да ја интегрирате преку "социјалните дополнителни компоненти" што се понудени на нашите веб-страници. Дополнителни информации за употребата и функцијата на социјалните дополнителни компоненти може да се најдат под бројот. 4 од нашата политика за приватност.

Политика за приватност

На нашата веб-страница ги користиме следните колачиња:

Име на колаче Опис Тип на колаче
PHPSESSID Ова колаче се запишува при повикување на контактен формулар, за да се зачувуваат внесовите во формуларот на некој корисник. 1
OMNIplus_Homologation Ова колаче се поставува при посета на страницата "Формулар за потврда на податоци" и го зачувува клучот на сесијата. Ова е потребно за да не се изгубат внесените податоци од корисникот за време на чекорите низ формуларот. 1
JSESSIONID
oam.Flash.RENDERMAP.TOKEN
Овие колачиња се поставуваат при посета на страницата "Онлајн нарачка на оперативните податоци" и ги зачувува клучот на сесијата. Овие клучеви се потребни за да не се изгубат внесените податоци од корисникот за време на чекорите низ формуларот. 1
qwprojaaekktor_volume За приказ на видеата Daimler го користи бесплатниот видео плеер "Projekktor". Ова колаче е потребно за видео плеерот, за да се зачува избраната јачина на звук од корисникот. 2
_pk_id
_pk_ses
_pk_ref
_pk_cvar
Овие колачиња се користат од Open-Source софтвер Piwik за статистичко оценување на пристапите на посетителите. 3
piwik_ignore Доколку некој посетител се одлучи да не користи статистичко оценување на неговиот пристап на посетител од страна на Piwik, се поставува ова колаче. 3
PREF
NID
SNID
khcookie
Овие колачиња се поставуваат штом некој корисник ја посетува страницата "Онлајн директориум за услуги" и на оваа страница се прикажува Google Maps мапа. Притоа овие колачиња директно се поставуваат од Google и во никој случај не се користат од Daimler. 4
id
PREF
NID
SNID
_drt_
GAPS
OGPC
_ga
Овие колачиња се поставуваат штом некој корисник ја повика OMNIplus-страницата преку Google Adwords реклама. Притоа овие колачиња директно се поставуваат од Google и во никој случај не се користат од Daimler. 4

2. Евалуација на податоците за употреба; Употреба на алатки за анализа

a. Ние би сакале да ги прилагодиме содржините на нашите веб-страници што е можно попрецизно според вашите интереси и на овој начин да ја подобриме нашата понуда за вас. За да ги препознаеме преференците за употреба и особено популарните области на веб-страниците, ја користиме следната алатка за анализа: Matomo Web Analytics.

b. Во случај да не сакате да собираме и анализираме информации за вашата посета на нашите веб-страници со употреба на споменатите алатки за анализа, тоа можете да го откажете во секој момент за во иднина ("Opt-Out").

Вашето откажување го реализираме со поставување на Opt-Out колаче во вашиот пребарувач. Ова колаче служи само за доделување на вашето откажување. Внимавајте на тоа, Opt-Out колачето да дејствува само во пребарувачот во кој е поставено, поради технички причини. Ако ги избришете колачињата или користите друг пребарувач или друг краен уред, ве молиме, повторно да го направите откажувањето.

Поставете го колачето за Opt-Out

Opt-Out Cookie