Kolačići


Napomene o primjeni kolačića te o analizi podataka o korištenju i primjeni analitičkih alata

Kolačiće i slične softverske alate kao što su pohrana HTML5 ili lokalni dijeljeni objekti (skupno "kolačići”) koristimo kako bismo detektirali interese korisnika i posebno popularna područja naših web stranica te kako bismo s pomoću tih informacija poboljšali dizajn web stranica i učinili ih još jednostavnijima za korištenje. U istu svrhu upotrebljavamo analitički alat Matomo, pri čemu je također moguća uporaba kolačića.

1. Funkcije i primjena kolačića

a. Kolačići su male datoteke koje se s web stranice koju posjetite spremaju na vašem stolnom računalu, prijenosnom računalu ili mobilnom uređaju. Na temelju toga možemo npr. prepoznati je li između vašeg uređaja i naših web stranica već postojala neka veza ili pak jezik ili druge postavke koje preferirate. Kolačići mogu sadržavati i osobne podatke.

b. Ako koristite naše web stranice, time pristajete na uporabu kolačića.

Naše web stranice možete posjećivati i bez suglasnosti za uporabu kolačića. To znači da  možete odbiti uporabu kolačića i izbrisati ih u svakom trenutku namještanjem odgovarajućih postavki na vašem uređaju. To se vrši na sljedeći način:

i. Većina preglednika prethodno je namještena tako da automatski prihvaća kolačiće. Ovu prethodnu postavku mijenjate aktiviranjem postavke *Ne prihvaćaju se kolačići* u svojem pregledniku.

ii. Postojeće kolačiće možete izbrisati u svakom trenutku. Kako se to konkretno radi, saznat ćete u uputama proizvođača svojeg preglednika odnosno uređaja.

iii. Informacije o deaktiviranju lokalnih dijeljenih objekata naći ćete pod sljedećom poveznicom:

Informacije o deaktiviranju lokalnih dijeljenih objekata

iv. Kao i uporaba kolačića, i njihovo neprihvaćanje ili brisanje povezano je s korištenim uređajem i preglednikom koji se već koristi. Morate, dakle, zasebno odbiti odnosno izbrisati kolačiće za svaki od svojih uređaja, a u slučaju korištenja više preglednika i za svaki pojedinačni preglednik.

c. Ako se odlučite protiv uporabe kolačića, može se dogoditi da vam na raspolaganju neće biti neke funkcije naših web stranica ili će pojedinačne funkcije stajati na raspolaganju samo u ograničenom opsegu.

d. Kolačiće dijelimo u sljedeće kategorije:

i. Apsolutno nužni kolačići (tip 1)
Ovi su kolačići apsolutno nužni za funkcije web stranica. Bez ovih kolačića ne možemo vam npr. ponuditi usluge kao što je konfigurator vozila.

ii. Funkcijski kolačići (tip 2)
Ovi kolačići olakšavaju rukovanje i poboljšavaju funkcije web stranica. S pomoću funkcijskih kolačića spremamo npr. postavke jezika.

iii. Kolačići performansi (tip 3)
Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji koristite naše web stranice. Na taj način možemo prepoznati dijelove naše internetske ponude koji su osobito popularni i time poboljšati za vas našu ponudu. Molimo vas da u vezi s time pročitate i odlomak "Analiza podataka o korištenju”.

iv. Kolačići trećih strana (tip 4)
Ove kolačiće primjenjuju treće strane, npr. društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Google+, čiji se sadržaji mogu integrirati preko dodataka (plug-in) za društvene mreže ponuđenih na našim web stranicama. Pobliže informacije o uporabi i funkciji dodataka za društvene mreže sadržane su pod točkom 4. naših Napomena u vezi zaštite podataka.

Napomene u vezi zaštite podataka

Na našoj web stranici koristimo sljedeće kolačiće:

Naziv kolačića Opis Tip kolačića
PHPSESSID Ovaj kolačić nastaje prilikom pozivanja obrasca za kontakt kako bi se izvršila privremena pohrana korisnikovih unosa u obrazac. 1
OMNIplus_Homologation Ovaj se kolačić postavlja prilikom posjećivanja stranice "Obrazac za potvrdu podataka” i pohranjuje ključ sesije. Taj je kolačić potreban kako se tijekom koraka obrasca ne bi izgubili podaci koje korisnik unese. 1
JSESSIONID
oam.Flash.RENDERMAP.TOKEN
Ovi se kolačići postavljaju prilikom posjećivanja stranice "Naručivanje pogonskih podataka putem interneta” i pohranjuju ključ sesije. Ti su kolačići potrebni kako se tijekom koraka obrasca ne bi izgubili podaci koje korisnik unese. 1
qwprojaaekktor_volume Za prikaz videozapisa Daimler upotrebljava besplatni video player "Projekktor”. Video player treba navedeni kolačić kako bi mogao pohraniti glasnoću koju je korisnik odabrao. 2
_pk_id
_pk_ses
_pk_ref
_pk_cvar
Ove kolačiće upotrebljava softver otvorenog koda Piwik za statističku analizu pristupa korisnika. 3
piwik_ignore Ako korisnik odbija statističku analizu svojeg pristupanja koju provodi Piwik, postavlja se ovaj kolačić. 3
PREF
NID
SNID
khcookie
Ovi se kolačići postavljaju kada korisnik posjeti stranicu "Online direktorij usluga” i na toj se stranici prikaže karta Google Maps. Te je kolačiće izravno postavio Google i Daimler ih ni na koji način ne upotrebljava. 4
id
PREF
NID
SNID
_drt_
GAPS
OGPC
_ga
Ovi se kolačići postavljaju kada korisnik pozove stranicu OMNIplus putem oglasa Google Adwords. Te je kolačiće izravno postavio Google i Daimler ih ni na koji način ne upotrebljava. 4

2. Analiza podataka o korištenju ("praćenje") i informacije na temelju korištenja ("ponovljeno usmjeravanje")

a. Sadržaje naših web stranica želimo što više prilagoditi Vašim interesima i na taj način poboljšati našu ponudu prema Vama. Kako bismo mogli prepoznati što najviše koristite te osobito popularna područja web stranica, upotrebljavamo takozvane tehnologije praćenja: Matomo Web Analytics

b. Iz pravnih se razloga primjena tehnologija za praćenje i (ponovljeno) usmjeravanje odvija djelomično samo uz Vašu izričitu suglasnost (tzv. pristanak ("opt in”).– vidi točku 5.2), u drugim slučajevima po želji možete prigovoriti primjeni takvih tehnologija (tzv. odbijanje ("opt out”).

Uporaba tehnologija drugih ponuditelja – odbijanje ("opt out”)

Opt-Out Cookie